SRPSKIHRVATSKO

proglas (objasnjenje) osnivanja

Mi smo osnovali komak-ml 12 Februara 2002, da bi se svjesno povezali sa herojskom borbom Austrijske radnicke klasa u Februaru 1934. Proslo je 68 godina, od kada su najodlucniji borci oruzano ustali, da se uprkos izadaje reformicisticke socialdemokratije odlucno bore protiv fasizma. S tim su postavili temelj za borbu partizana i bataliona slobode u Austriji protiv austro-njemackog naci-fasizma.

Mi smo osnovali Komak-ml 12.Februara 2002 godina, da odlucno napravimo korak putu novoosnivanja jedne revolucionarne komunisticke borbene partije. 35 godina je proslo od osnivanja MLPÖ (1967), koja je tada uprkos nepovoljne klasne borbe u Austriji, ostvarila kljucne priloge u nastavku proleterske-revolucionarne tradicije i borbe marksisticko-lenjinistickog pokreta.

Osnovnost nase borbe

Kao Komak-ml (Komunisticka Akcija – marksisticka-lenjinisticka) stavljamo se  (stellen wir uns) u tradiciju internacionalnih revolucionera i marksisticko-lenjinistickog radnickog pokreta, koji je od kraja socijalistickog bloka (Lager) (sa revizionistickim povratkom Kine i Albanije) danas jako razkomadat. Nas naucni fundament je dialekticni i istorijski materializam; sledeca iskustva i ucenja stvaraju najvazniji stub nase politicke linije:

*Dijela 1. i 3. internacionale.

*izgradnja socijalizma u Sovjestkom Savezu, u Kini i Albaniji.

*ideolosko-politicka borba Kpsu(b) u izgradnji socijalizma, posebno u 1920im i 30tim godinama protiv trockizma.

*klasna borba u 1960im godinama u Kini (revolucija kulture) i Albaniji protiv nastanka nove burzozije u redovima komunisticke partije.

*borba KPK i PRA u 1960tim i pocetkom 70ih godina protiv Hruscovskog i Bresnjevskog revizionizma.

*kritika internacionalnog marksisticko-lenjinistickog pokreta posebno u 1960im i 70im godinama nad restauraciji kapitalizma u Sovjestkom Savezu i njegovom social imperitickom preokretu.

*ogranicenje od kineskog deng-revizionizma i od neorevizionizma, koji socialimperialisticki Sovjetski Savez u 1970tim godinama, danasnju Kinu, Koreju, Kubu danasnji Vietnam kao socijalisticke uzore prodaje.

Stavljamo se u tradiciju revolucionarnog radnickog pokreta u Austriji od prvog samostalnog nastupka u revolucionarnoj godini 1848,posebno

*revolucionarne social demokratije u 19. vijeku,

*KPA u prvoj polovini 20. vijeka, koja se pod uticajem Komintern 1919-43 uspjesno razvila i

*MLPA, koja je od 1963 u borbi dvije linije u revizionistickoj KPA nastala.

Stavljamo se u tradiciju proleterskog zenskog pokreta, koji iznad aktuelne borbe za ravnopravnost, vodi revolucionarnu borbu za stvarnu ravnopravnost zena u drustvu bez eksploatacije i ugnjetavanja. Tek u socijalizmu je moguce u klasnoj borbi i borbi protiv patriarhata (antipatriarchalen) stvoriti uslove, koje su neophodne za trajno odklonjanje svake forme patriarhata.

Danasnja situacija

Zivimo u imperialistickom periodu kapitalizma, u kojem sirom sveta mali broj monopolkapitalistickih koncerna privredu i drustvo kontrolise. Danas ne postoji socijalisticka zemlja na svijetu na koju bi se mi mogli pozitivno pozvati. Revizionisticko osvajanje vlasti i kraj socijalizma prvo u Sovjetskom Savezu, onda u Kini i Albaniji vratile su komunisticke snage bitno unazad, (ispred situacije sredinom 20.vijeka). U odrednjenom pogledu je nasa situacije losija nego u decenijama nakon parizke komune 1871, jer parizki radnici pretrpeli su poraz u naoruzanoj borbi, ali revolucionarni duh ostao je neslomljen. Naprotiv danas postavlja siroki lom sa revolucionarnom tradiciom radnickog pokreta jednu vaznu prepreku za daljni razvoj.

Istovremeno uticu osnovne protivrecnosti, koje kapitalizam u monopolistickom periodu, imperializmu, rastavljaju i unustrasnjo ruse nezadrzljivo dalje.

*Protivrjecnost izmedju najamnog rada i kapitala povecava uvecano suprotnost izmedju velike mase, koja nista ne poseduje osim radne snage i onih koji kroz vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju sebi sve proizvedene vrijednosti prisvajaju, i sa tim isto siroko politicki i socialni razvoj kovaju.

*Protivrjecnost izmedju finansijske oligarhije sa njezinim imperialistickim zemljama sa jedne strane i velike mase u polukolonialskim zemaljama privredno, vojno, kulturno i politicki ugnjetavanjskog naroda sa druge strane, vristi za revolucionarnim antiimperialistickim tj. socijalistickim rijesenjom za buducnost radno djelatnih na citavom svijetu.

*Protivrjecnost izmedju imperialistickih velesila medju sobom, koja se zaostrava kroz stalni prodor sada u EU ujedinjenih imperialista, tjera uvecano jednom daljnem krvavom svjetskom ratu za uticaj u svijetu i za vladavinom u svjetskoj razmjeri. Sve uspjesne narodne demokratije i socijalisticke revolucije su ostvarene dosada u vezi sa poremecajem gradnjanske vladavine sa pratnjom velikih ratova.  Kako u neokolonijama tako i u imperialistickim centrima primocavaju zestoko, imperirialisticke protivrjecnosti i veliki ratovi vladara,  jednim revolucionarnim ustankom radnicke klase i naroda.

Tako je, kao sto je Lenjin utvrdio, imperializam vece uoci proleterske revolucije.

Zavisi od intervencije komunista, da li u odlucujucem momentu jedna komunisticka borbena partija postoji, koja revolucionarnu iniciativu radnicke klase i narodne mase ujedini i vodi do politickog dohvata vlasti. Komak-ml hoce za to jedan moguce velik prilog uciniti.

Situacija u Austriji

Austrija je jedna imperialisticka zemalja, koja uprkos njezine male velicine, opasnim imperialistickim pljackasima pripada. Sa EU prikljuckom je austrijska finansijska oligarhija znatno ojacala i ide sa vojnim sredstvima u lov za ekstra profitom od exploatacije i pljackanje ugnjetavanskih naroda.

U Austriji je tradicija revolucionarne borbe za radnicku vlast i socijalizam znacajno zatrpana. Konkretne politicke okolnosti u Austriji od 1945 su od institucioniziranog socialpartnerstva , tj. bez borbeno podstrojenje interesa radnicke klase ispod interesa monopolkapitala , skovane (na tome nije nista danasnja posebno agresivna plavo-crna vlada znacajno promijenila). Radnicka klasa nastupa u Austriji skorom pa ne samostalno. Odlucujuca prepreka je radnicka aristrokratija, koja se sastavlja iz vodecih funkcionera socialdemokratije u sindikatima, radnickoj komori (arbeiterkammer) i puno ostalih drzavnih i polu drzavnih ustanova i koja pokusava svaku klasno borbenu akciju da sprijeci.

Samo tada se moze do drustveno relevatnog politickog napredka doci, ako mi taj skroz na skroz prokapitalisticki gornji sloj, koji se decenijama kao „radnicki zastupnik“ siri, uticaja umanjimo (streitig machen), i ako se mi oslonimo na jezgrin sloj radnicke klase, ako klasnu borbenu moc daleko iznad naseg neposrednog uticajnog podrucja ujedinimo i interese radnicke klase protiv otpora socialpartnera sprovedemo.

Istovremeno je nama jasno, da naredni razvoj ne zavisi samo od nas, i da drustvene snage i pravci dijeluju, na koje mi kao relativno slaba grupa samo malen uticaj vrsiti mozemo.

Saglasni s tim koncentrise se komak-ml na sticanju i ideoloskom utvrdjivanju najnapredenijih elemenata radnicke klase u Austriji, kod cega se mi posebno na slojove obracamo, koje su najmanje pod uticajem socialpartnerskeideologije i zastupnicke politike. Mi se koncentrisemo za stvaranje jednog tvrdog jezgra komunista sa tvrdim vezama u cijeloj austriji i kontaktima sa nama politicki bliskim organizacijama u evropi i od austrijskog eu imperializma eksploaitisanih zemalja.

Mi krecemo od toga, da ce jos trajati godinama, dok radnicka klasa u austriji opet klasno borbeno u politicke dogadjaje stupi. Zbog toga moramo mi nase snage tako rasporediti i sve nase aktivnosti tako planirati, da mi isto dugorecno nasu pokretnu ulogu unutar radnicke klase uspjesnije ostvarimo.

Nas cilj i put tamo

Nas veliki cilj je drustveni poredak bez klasa,bez ugnjativanja i eksploatacije. Za to mora klasa radnika jednu sobstvenu borbenu partiju podici, u socijalistickoj revoluciji politicku vlast osvojiti, vlasnike sredstava za proizvodnju otudjiti, jednu proletersku drzavu podici i klasnu borbu nastaviti, dok svi ostaci gradjanskog poredka nestau i drzava izumre.

Na putu socijalistickoj revoluciji moramo mi komunisti vecinu radnicke klase za taj cilj osvojiti, malogradjanske medjuslojeve povuci ili neutralisati, gradjanski nasiljni aparat poremetiti i u jednom oruzanom narodnom ustanku, koji ima oslonak u revolucionarnom generalnom strajku, radnicku klasu na valst voditi.

Revolucija je pitanje vlasti. Vlast imperialisticke burzozije bazira na nasilju. Ta vlast se moze samo kroz upotrebu sile slomiti. Naoruzana borba nije samo jedini nacin revolucionarne klasne borbe, ali organizovana naoruzana borba radnicke klase i radne mase protiv burzozije, naouruzani ustanak radnicke klase i revolucionarni gradjanski rat su najveca forma proleterske klasne borbe. Za sprovodenje revolucije mora se proleteriat i radna masa na tu pripremiti.

Revolucionarno nasilje radnika i radne mase je upuceno vladajucoj klasi. Revolucija je dijelo radnih masa, koje organizovana avantgarda vodi, cija je organizovana avantgarda jedan dio i vrh (spic). Nas takticki zadatak nije pripremljanje radnike i radne mase za revolucionarni gradjanski rat, nego nas glavni zadatak je trenutno, osnovati jednu partijsku podizalacku organizaciju.

Ujedinjenje revolucionarnih komunistickih snaga

Komak-ml je ujedinjenje i izraz jedinstvenosti jedne velike marksisticke-lenjinisticke snage u Austriji, komunisticke akcije bec, marksisticke-lenjinisticke iniciative i pripadnika Bolsevik Partizan u becu. Znacajna teoretska usaglasenost u kljucnim pitanjima i napredak u praksnoj saradnji su omugucili osnivanje nove revolucionarne komunisticke organizacije. Istovremeno se u zadnjim godinama zajednickog rada pokazalo, da je organizatorsko ujedinjenje potrebno, da se uspjeh nasih aktivnosti ukupno podigne. Na pocetku smo se koncentrisali na prakticnom zajednickom radu u aktivnostnim grupama, onda je sledila kordninacija u revolucionarnoj platformi i nakon jednog reda teoretskih skolovanja i diskuzija ujedinili smo se sada u jednu zajednicku organizaciju.

Pripadnici Bolsevik Partizan (BP) u becu su, do 5. kongresa bolsevisticke partije sjevernog kurdistana/turske (1994), se sustinski prikladili radu u oblasti doseljenika, ali od novog usmerenja na 5. kongresu kao drugu osnovu su revolucionarnu klasnu borbu u zemlji u kojoj zive naglasili. U nastavku su vrsili vazan podrzni rad za druge dvije ucestvajuce organizaciji i ucestvuju od 2000 na svim aktinostima revolucionarne platforme.

1994/95 nastala iniciativa marksista-lenjinista (IML) je dosada posebno osnovne letake (?:)) sustinskog propagandistickog sadrzaja ispred industrijskih pogona u becu i donjoj austriji sirila, skolovanje osnovnih dijela marksizma-lenjinizma odrzavala, prodaju marksisticko-lenjinisticke literature organizovala i na vaznim politickim akcijama ucestovala.

Komunisticka akcija bec (komak) je 1998 u svjesnom lomu sa revizionistickim snagama u KPA i KOA (KJÖ) nastala i u zadnjem vremenu se koncentrisala na izdavanju „proleterische rundschau-proleterski pregled“ i osvajanju mladih aktivista kroz ofenzivno nastupanje kod politickih akcija.

Mi utvrdjujemo izricito, da je ujedinjenje nepotpuno i da su i dalje vazne marksisticke-lenjinisticke grupe izvan komak-ml organizovane. Nije nam do sada uspjelo, MLPA (Rote Fahne-crvena zastava) u proces ujedinjenja ukljuciti. Iako je borbeni radnicki pokret u Austriji kod kasnog osnivanja MLPA vec u padu bio, MLPA je ostvarila u 20. vijeku ipak sa „Rote Fahne“ jedan trajni politicki i teoretski ucinak. Od njihovog 3. patijskog kongresa 1981 morali su njihov zadatak kao vodeca snaga uvijek vise umanjiti. Pri cemu  se ona najvise koncentrisala na izdanje „Rote Fahne“ i njoj vise nije uspjelo preokrenuti se novom prakticno-organizatornom zadatku partijskog podizanja. To je isto najveci razlog zasto su dvije sada u komak-ml ujedinjenje grupe organizatorno odvojeno od MLPA nastale.

Sta se drugih revolucionarnom komunizmu orientisanih snage tice, izjasnujemo nasu spremnost i namjeru, u prilagodjenoj formi, za jednu uzu saradnju, da marksisticki-lenjinisticki porekt u austriji ukupno napreduje. U tom duzem procesu do jednog daljnog ujedinjenja marksisticko-lenjinistickih snaga u austriji bice potrebno, da se jasnije nego dosada jedni od drugih razgranicimo i diferenicju otvoreno raspravimo.

Pri tome naglasujemo, u odnosu na socialpatriote, samostalnost austrijskog imperializma i njegovo znacenje kao glavni protivnik austrijske radnicke klase, isto u borbi protiv EU njemackog imperializma.

U odnosu na revizioniste i neorevisioniste ostajemo na osudjenju bresnjevog revisionizma i sovjetskoruskog socialimperializma; mi naglasujemo nastajanje nove burzozije i obnavljanja kapitalizma iz komunisticke partije, kroz progresnu obradu unutrasnjih protivrijecnosti kod izgradnje socijalizma.

U odnosu na demokratske radnicke klubove iz turske i sjvernogkurdistana naglasujemo potrebu mobilisanja i organizacije svih dijelova radnicke klase u Austriji za klasnu borbu i socijalisticku revoluciju u Austriji.

Od iskrenih, na Marksu, Engelsu i Lenjinu orientisanih snaga unutar i na ivici razlicitih trockistickih i slicnih grupa dijele nas posebno sledece diference:

* Naso svjesno propagiranje teoretksog i prakticnog napredka i dostignuca kod izgradnje socijalizma za vrijeme Lenjina i Staljina.

*Nase naglasenje potrebe nasilnog osvojenja vlasti i podizanja diktature proleteriata kao prvi korak prema pretvaranju drustvenog poredka (reda).

*Nase propagiranje novo demokratske revolucije i protiv imperialistickog, agrarnog revolucionarnog (agrarrevolutionären) narodnog rata u neokolonijama sa velikim zemljoradnim stanovnistvom.

Sustina nase djelatnosti

Kao revolucionarni komunisti razumijemo se kao dio internacionalnog radnog pokreta i kao naprijed koracali klasno svijesni dio Austrijske radnicke klase.

Sledeci zadatci u podizanju partije

Iako se mi jos ne razumijemo kao partijska podizajuca organizacija, stavlja komak-ml planske korake za ponovno podizanje jedne revolucionarne komunisticke borbene organizacije. Zato moramo mi isto dosadasnje pokusaje, posebno rad i iskustvo dvije razlicite partijsko podizajuce organizacije „Marksisti-Lenjinisti Austrije“ (MLÖ) sredinom 1960tih godina i „Komunisticki savez Austrije“ (KB) u 1970tim godinama, jos preciznije ispitati i ocijeniti.

Klasna borba i spontana (?) borbenost radnika je danas u Austriji malo razivjena, da se i revolucionarni komunisticki kadar, znaci snage, na koje se jedna partijska podizajuca organizacija mora osloniti, samo zapocetno (ansatzweise) formirati i potvrditi moze.

Nas sledeci organizatorni zadatak je stvaranje jedne partijske podizajuce organizacije, koja je dovoljno jaka i ucvrscena (verankert), da na plansko podizanje jedne predhonicke partije radnicke klase stupi. Tek ta komunisticka partija moze ozbiljno (!) zadatke rijesiti, za koje se komunisti ujedine: Osvajanje mase, osvajanje politicke vlasti, izgradnja diktature proleteriata i preokret svih drustvenih odnosa. Da dalje stignemo, koncentrisemo se na osvajanje najnapredenijih snaga za ideolosko-politicko podizanje partije, pri cemu mi u aktivnostne saveze sa drugim borilackim pokretima ulazimo protiv posebnih pojava kapitalizma i njegovih  posledica, da istjeravanje gradjanskih lakeja iz narodnih pokreta i isoliranje radnicke artistrokratije u preduzecima kroz sindikalno opozicionalni rad i aktivnoste komitete naprijed tijeramo. Posebnu vaznost tu ima politicki rad sa tvornickim zenama i sa radnickim doseljenicima.

Sustina naseg rada

Komak-ml ce u svojoj djelatnosti glavnu paznju posvijetiti razvoju svog rada u tim oblastima, koja su za novo osnivanje jedne komunisticke borbene partije u Austriji prvenstvena. Pritom ce mo nastaviti osnovine dosadasnjeg rada ucestvovajucih grupa,posebno:

*Izdanje mjesecnih principnih letaka pretezno propagandskog karaktera i raznos tih medju radnicima u krupnoj industriji.

*izdanje cetvrt godisnjih novina „Proletarische Rundschau“ i njezin raznos ispred industrijskih preduzeca u radnickim cetvrtima i na demonstracijama.

*Redovno skolovanje klasicnih dijela marksizma-lenjinizma i teoretske diskuzije aktuelnih problema klasne borbe.

*Koncentracija rada na industrijske radnike sa posebnim naporom za aktivisanje zaposlenih zena i radnih doseljenika.

*Priprema za sistematske aktivnosti medju radnom omladinom i u preduzecu i sindikatu.

Odlucujuce zgrabiti – iz gresaka uciti

Sa obzirom cinjenice, da mi sa nasim danasnjim snagama jos ne mozemo prostranu organizacijsku djelatnost otvoriti, imamo nekoliko kriterija za nas sadasnji rad:

*U nasom cijelom javnom radu obracamo se u provj liniji na najsvijesnije dijelove radnicke klase (i ne na malo gradjenski pokret, jer ne radi se prvenstveno o tom da se studenti osvoje ili politicko aktivni ljudi odvrbaju (abwerben), nego o tom da se crvsta veza u radnickoj klasi stvori i izgradi. Danas se ne radi jos o tom, organizovati borbu za dnevne potrebe mase radnika, da bi se ta borba tjerala do revolucionarnih akcija mase.)

*u nasoj publikaciji izradjujemo prije svega revolucionarnu politicku liniju (umesto moguce puno davanja informacija o dogadjajima i razvojima, koje isto od drugih snaga u svakim mogucim publikacijama se prosiruju).

*Kod nastupka koncentrisemo se na revolucionarnu propagandu, kao sto je Lenjin vec naglasio, mora se socijalisticka svijest u radnicku klasu unijeti, posto ona spontano (spontan) samo sindikalnu svijest razvija. Tako skucujemo (beschärnken) nasu agitaciju sada na izabrane, aktuelne gorece (?) probleme, ispred svega gdje su aktivnostni savezi sa drugim snagama moguci.

*U podizanju partije koncentrisemo se na ideolosko podizanje jednog komunistickog jezgra (umjesto pribiranja revolucionarno aktivnih, zato sto se u prvoj liniji ne radi o boljoj kordinaciji, nego o stavljanju temelja za jednu revolucionarnu komunisticku borbenu partiju).

Naprijed u borbi za socijalisticku revoluciju!

Naprijed u podizanju jedne revolucionarne komunisticke borbene organizacije!

Sa ujedinjenjem 3 grupe i sa osnivanjem komak-ml ne mozemo ogromne skokove napraviti, ali mi mozemo nas dosadasnji rad pod jasno povoljnijim uslovima nastaviti. Sto se spoljasnih prakticnih aktivnosti tice, ispred svega pojacace se kontakt sa radnicima u razlicitim preduzecima i snagama u daljim dijelovima Austrije. Kroz prednost boljeg planiranja u jednoj zajednickoj organizaciji stvoricemo unutrasnju predpostavku, da nas rad jasno strukturisan, cilju orientisan i tako uspjesniji bude.

Za poboljsanje naseg dnevnog rada hocemo jasnije sustine postaviti, kod cega mi nastojemo se uvijek obzirati na blisko aktivne – kako kod teoretskih diskuzija tako isto kod agitpropa i drugih prakticnih zadataka.

Za politicko bliske to znaci, da mi nasu novu organizaciju u konkretnom radu otvoreno drzimo za aktivne, koji se bore za iste ciljeve kao mi, iako oni nisu spremni, da se kod nas organizuju.

Mi pozivamo sve sa nasim rijecima i dijelima saosjecavajuce grupe i pojedine osobe u Austriji, da stupe sa nama u kontakt, da kordinaciju aktivnosti, politicke debate i medjusobnu podrsku od marksisticko-lenjinistickih snaga naprijed dovedemo.

Osnuj te revolucionarne komunisticke skolske i aktivnostne krugove u vasem radnom i zivotnom podrucju.

Usvojeno od ujedinalcke i osnivilacke konferencije komak-ml-a.

Bec 12.2.2002

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s